YILBAŞI AKŞAMINA ÖZEL SAĞLIKLI VE ŞENLİKLİ KUTLAMA ÖNERİLERİ

 

 


Davetler, kokteyller, partiler, yeni yıl kutlamaları derken aralık ayı her zamankinden daha fazla yemekle mutlu olmak istediğimiz bir dönem. Bu zamanlarda daha özgürce yemeğe de hak veriyoruz sanki değil mi? Yemekler, mezeler, küçük atıştırmalıklar ve alkol ile birleşince de daha çok kalori almamıza neden oluyor. Sosyalleşirken kilo almamak için yapılacak bazı tüyoları sizinle paylaşmak istedim.

 

 

Hazırlayan: Diyetisyen Berrin Yiğit 

 

– Öğün atlamayın. Akşam yiyeceğiniz yemeği düşünerek öğün atlamak genellikle istenilenin aksine uzun süreli açlık sonucu çok daha fazla yemekle sonlanır. Bu nedenle mutlaka sizi uzun süre tok tutabilecek kaliteli ve dengeli bir kahvaltı ile güne başlayın.

– Günlük içmeniz gereken su miktarını ve bitki çaylarını mutlaka içmeye özen gösterin.

– Öğle yemeği olarak sebze yemeği, sebze çorbası veya haşlanmış sebzeyi yoğurtla dengeleyin.

– Gideceğiniz organizasyon, yemekli bir organizasyon ise mutlaka ikindi öğününü tost, süt+ meyve ya da bir avuç fındık gibi kaliteli ve dengeli bir öğün ile yapmaya özen gösterin. Bu öğün, iştah kontrolü sağlamanızı kolaylaştıracaktır.

– Sağlıklı bir tabak oluşturun. Önden gelecek ordövr tabağından kızartma ve hamur işleri hariç her şeyi tüketebilir, ana yemeğin hepsini afiyetle yiyebilirsiniz.

– Salata servis ediliyorsa limitsiz alabilirsiniz.

– Doğru içecek tercihleri yapın. Mümkünse 1-2 kadeh şaraptan başka içmemek hedefiniz olsun. Kalorisi yüksek alkolsüz içecekler yerine su, soda+ limon, bitki çayları gibi tercihlere yönelin.

– Tatlıya hiç dokunmayın.

– Özellikle çerezler, kokteyl bölümünde küçük küçük servis edilen kızartmalar, minik ikramlıklar görüntü olarak size öyle düşündürmese de çok fazla kalori içerebiliyor. O yüzden kokteyl bölümünden uzak durmaya belki de soda ve limon ile geçiştirmeye çalışın.

– İnsanlarla zaman geçirip keyfinize bakın, yiyeceklerle değil. Bu partilerde sosyalleşmek, dans etmek, arkadaşlarınızla fotoğraf çektirmek, müziği dinlemek yemeğe odaklanmaktan çok daha eğlenceli ve keyiflidir.

 

Bu önerileri sadece yılbaşı gecesi için değil, tüm davetlerde de uygulamayı ihmal etmeyin. Yasaksız beslenmek için porsiyon kontrolü yapmayı öğrenmeniz, hayat boyu kurtarıcınız olacaktır. ‘Çok sosyalim diyet yapamıyorum’ diyen çok insan tanıyorum. Hâlbuki dengelemek çok kolay. Yeter ki küçük detayları aklımızdan çıkarmayalım.

 

YILBAŞI SONRASI DENGELEME DÖNEMİNDE NE YAPMALIYIM?

Benim için 1 Ocak sabahı çok özel, o nedenle 1 Ocak kahvaltısı serbest! Gece geç uyuma ihtimalinden dolayı, sabah kahvaltısı öğle yemeği gibi olabiliyor. Burada da dikkat etmemiz gereken kahvaltı sonrasında masum bir sebze çorbası, sebze yemeği veya balık ile akşam yemeğimizi tamamlamak ve devamında normal yaşantımıza geri dönmek. Ama bu aralar beslenmenin rayından çıktığını düşünüyorsanız, 2 Ocak itibariyle minik bir detoks yapmalısınız. Bunun için en güzel şey; bol su ve günde 2-3 bardak bitki çayı tüketmek. Sebze yemeklerini daha çok artırmaktır. Örneğin 2-3 gün ana yemeklerde sadece sebze tüketip dengeledikten sonra yine 1 öğün sebze, 1 öğün et şeklinde düzene oturtabilirsiniz.

Bu iki seçenekte de mutlaka ikindide açlık durumunuza göre dengeleyici tost veya kefir+ meyve gibi bir ara öğününüz olsun. Tabii ki her diyet, kişiye özgü olmalıdır. Ama programlamanızı yaparken bu örneği rehber alabilirsiniz. Bir diyetisyen eşliğinde devam ettiğiniz bir program varsa ‘Nasıl olsa battı balık yan gider’ deyip listelerinize uymazlık etmeyin. Bir an önce başlayın. Çünkü zararın neresinden dönsek kârdır, unutmayın.

 

YILBAŞI SOFRASINA HAFİF DOKUNUŞLAR

Yeni yıl coşkusu insanın her şeyin en iyisini yemek, giymek, gezmek istediği bir gündür. Ama bir yandan da formda olmanın planlarının yapıldığı bir dönemdir. O zaman bu yıl dileklerini gerçekleştirelim; hem lezzetli hem de formda sofralar kurmanıza yardımcı olalım.

 

YALANCI ÇERKEZ TAVUĞU

Malzemeler;

  • 2 adet kereviz
  • Süzme yoğurt, light yoğurt
  • 2 yemek kaşığı dövüşmüş ceviz
  • Pul biber, çörekotu, sarımsak

Hazırlanışı;

2 adet kereviz rendelenir, alacağı kadar süzme yoğurt ve light yoğurt karışımıyla harmanlanır. Üstüne dövülmüş 2 yemek kaşığı ceviz, pul biber serpilir. Çörekotu ve sarımsak da çok yakışır.

 

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER DOLMALARI

Malzemeler;

  • Közlenmiş kırmızı dolmalık biber
  • Patlıcan ezmesi
  • Lor peyniri
  • Susam
  • Kurutulmuş domates
  • Ton balığı

Hazırlanışı;

Yukardaki malzemelerden seçerek farklı içler doldurup dolma gibi sarabilirsiniz. Sushi boyutlarında sarmanızı tavsiye ederim.

 

CHERRY DOMATESTEN KARDAN ADAM

Malzemeler;

  • Domates
  • Lor peyniri veya süzme yoğurt
  • Maydanoz

Hazırlanışı;

İri domatesler seçip altta daha büyük parça kalacak şekilde kesin. Arasına lor peyniri veya süzme yoğurt sıkıp üst parçayı kapatın. Arasına bir dal maydanoz geçirin.

 

KABAK KAVURMA

Malzemeler:

  • 3 adet kabak
  • İnce kıyım 2 yemek kaşığı dereotu
  • 2 diş sarımsak
  • Aldığı kadar light yoğurt
  • 1 küçük havuç

Hazırlanışı:

Rende kabak kavrulur, suyunu çekince sarımsaklı dereotlu yoğurtla karıştırılır. Başka bir tavada rendelenmiş havuç kavrulur. Yoğurtlu kabağın üstüne soğuyunca pişmiş havuç konup soğuk servis edilir.

 

YILBAŞI SALATASI

Malzemeler;

  • Dereotu
  • Maydanoz
  • Sarı-kırmızı biber
  • Meksika fasulyesi
  • Nar
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi

Hazırlanışı;

İnce kıyı dereotu, maydanoz, sarı kırmızı biber karışımına haşlanmış Meksika fasulyesi, nar harmanlanır. Zeytinyağı nar ekşisi sos dökülür.

 

SICAK PATLICAN SALATASI

Malzemeler;

  • Közlenmiş patlıcan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeşil biber
  • Soğan
  • Domates
  • Patlıcan
  • Pul biber

Hazırlanışı;

Közlenmiş patlıcanlar ezilir. 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. İnce kıyım yeşil biber, soğan, domates yumuşayınca üzerine patlıcan eklenip azıcık daha pişer. Acı pul biber eklenir. Sıcak servis edilir.

 

ATOM

Malzemeler;

  • Light yoğurt / süzme yoğurt
  • Kırmızı kuru biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı;

Biberler parçalanıp, yağda kavrulur yağı ile beraber yoğurdun üzerinde servis edilir.

 

ÇİĞ KABAK

Malzemeler;

  • 3 adet kabak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bol dereotu
  • Pul biber

Hazırlanışı;

Kabaklar yıkanır, kabukları soyulmadan zar inceliğinde dilimlenir. Üzerine zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu bol pul biber dökülerek servis edilir.

 

 

 

 

Nurdan Gündoğdu