Sanat

YEŞİL KIZ: ELİNİZDEN BIRAKAMAYACAĞINIZ BİR KİTAP

yeşil kız kitap

İçimizden Biri
Ruth aslında çok iyi bildiğimiz bir karakter. Büyük mağazalarda gelen geçene parfüm sıkan, kasada kredi kartını alıp “faturayı torbaya atayım mı?” diye soran, soyunma kabinlerinde bırakılan kıyafetleri toplayıp yeniden askılara asan ya da katlayıp raflara yerleştiren, genç ve güzel bir kız. Bu kızı akşamları gece kulüplerinin kapısında sırada beklerken, metroda, otobüste ya da sokaklarda, üzerine dikilen bakışların gayet farkında olduğu halde hiç de farkında değilmiş gibi uzaklara bakarken görürüz. Belki sen de bir zamanlar öyle biriydin. Belki şu an öylesin.
Büyümek herkes için zordur ama genç bir kız için daha da zor. Kate Zambreno bunu kitapta şu cümlelerle anlatıyor: “Oluşun ıstırabı. Ruth bunu yaşıyor. Biri olmak isterdi. Başka biri. İçinde belli belirsiz, olduğundan daha fazla bir şey olmak istiyor. Ama bunun ne olduğunu veya bunun nasıl yapılacağını bilmiyor.”

Yılın En İyi Kitaplarından
Şiirsel diliyle dikkat çeken Yeşil Kız’da her bölümün başında, Virginia Woolf’tan Walter Benjamin’e, Sartre’dan Emily Dickinson’a, bölümle uyumlu alıntılar yer alıyor. Sylvia Plath’ın Sırça Fanus’unun çağdaş yorumu olarak nitelenen, 2011 yılında küçük bir yayınevi tarafından basıldıktan sonra aldığı olumlu eleştirilerle dikkat çeken ve Dennis Cooper tarafından The Millions’ta, Roxane Gay tarafından da The Rumpus’ta yılın en iyi kitabı seçilen Yeşil Kız, geçen yıl Harper Perennial yayınevi tarafından yeniden basıldı ve Nar Kitap tarafından, Yeşim Harcanoğlu’nun özenli çevirisiyle Türkçeye kazandırıldı.