YAŞAM

YILBAŞI SOFRASI İÇİN BAŞTAN ÇIKARICI BİR TATLI TARİFİ

Barbarossa

Yılbaşı sofranız için nasıl bir menü hazırlayacağınıza karar veremiyorsanız, işin tatlı kısmı için bizim size bir önerimiz var.

Refika Birgül’ün Barbarossa – Trabzon Hurması Sorbesi tarifi hem kolay yapımı hem de şık sunumuyla bizim aklımızı çeldi bile.

 

Trabzon Hurması Sorbesi

  • 7 adet Trabzon Hurması
  • 1 bardak su
  • 1 bardak şeker
  • 3-4 dal nane
  • Servis için, acıbadem kurabiyesi ve nane

Yapılışı

1 bardak suya 1 bardak şekeri koyup kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika pişirip altını kapatıın. Muhakkak oda sıcaklığına inmesi için bekleyin. Böylece hurmaları pişirici bir etkisi olmayacak. Bu sırada siz de en olgun 7 adet Trabzon hurmasını bir kaşıkla sadece ince kabuklarının üstündeki en güzel tarafları dahil olmak üzere soyun. Domatesinki gibi ince bir kabuk çıkmış olacak. Sonra bu püreyi blendera atın ve iyice püre olana kadar çekin. Sonra bu karışımı tüm tortularından arındırmak için bir süzgeçten geçirin.
20 yaprak naneyi de yarım santim kalınlığında kesip içine atın.
Şekerli suyunuz oda sıcaklığına inince Trabzon hurması püresine ekleyin ve hızlı darbelerle yaklaşık 1-1,5 dakika çırparak karıştırın.
Bu şekilde derin dondurucuya koyun. Yarım saatte bir hafif çırpıp kristalleşen meyveli şerbetin içine hava girmesine izin verirseniz nefis bir sorbe olacak.
Güzel bir bardağa yarım acıbadem kurabiyesini parçalayın, sorbenizi iki top halinde yerleştirin. En tepesine de bir büyük yaprak nane koydunuz mu, hazır demektir.

 

Fotoğraf, Bahar Kitapçı’ ya aittir.