Fitness & Beslenme

AŞIRI YEMEK YEMENİZİN 9 NEDENİ

yemek

4- Hormonlar

Açlığı ve iştahı düzenleyen iki ana hormon leptin ve ghrelin hormonlarıdır. Ghrelin açlığı tetiklerken, leptin ise iştahı abstırır. Normal koşullar altında ghrelin hormonu uzun saatler aç kalınmanın altından salgılanır ve insanı yemek yemeye iter. Leptindeki artış yemek yedikten sonra olur ve insana doygunluk hissi verir. Kötü beslenme alışkanlıkları ve az uyumak bu iki hormonun salgılanım dengelerini bozarak daha çabuk acıkmanıza ve kendinizi yemeklerden sonra tok hissetmemenize neden olur. Konuyla alakalı bir başka hormon ise, stres durumlarında salgılanan kortizoldür. Kortizoldeki yükseliş acıkmada artış, insülin seviyesinin düşmesi ve yağ depolanmasının fazlalaşması ile sonuçlanır. Hormonlarınızı düzenlemek için yapman gereken ise çok basit: Düzenli uyumak, kompleks karbonhidratlarla ve proteinle beslenmek ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak.