Sanat

Doğayla ilişkimizi güçlendiren 5 kitap

22 Nisan “Dünya Günü”nde doğayı hayatınıza dahil edecek bu kitapları mutlaka okuyun.

Küresel iklim krizi ve COVID-19 pandemisiyle beraber yaşadığımız gezegenle ilişkilerimizin ne kadar kırılgan olduğunun farkına vardık. Kapalı mekânlar yerine doğada geçirdiğimiz saatlerin kıymetini daha da iyi anladığımız bugünlerde doğayla bağlarımızı kuvvetlendirecek kitapları ekoterapi yönelimli uzman psikolog Deniz Çakmakkaya’ya sorduk.

“Her birimiz doğayla bütünüz ancak yaşam şekillerimiz doğayla aramıza mesafe koyuyor, bu ayrılık da yaşadığımız ruhsal sorunların temel nedenlerinden biri haline geliyor” diyen ekoterapi yönelimli uzman psikolog Deniz Çakmakkaya, zayıflayan bu bağları güçlendirmemizi sağlayacak kitap önerilerini paylaşıyor.

1.     “Ekolojizm”, Andrew Dobson, Yeni İnsan Yayınevi

Çevrecilik ve ekolojizm arasındaki farlılıklara vurgu yapan bu kitap, sürdürülebilir ve tatmin edici bir varoluş için ekolojinin politik bir ideoloji olduğunu savunuyor. İnsan-dışı dünyaya yüklediğimiz anlamları sorgulamak için önemli bir kaynak.

2.     “Bizim Dünyamız”, Thich Nhat Hanh, Sinek Sekiz Yayınevi

“Gezegenimizi korumak ve ona iyi bakmak için her birimizin yapabileceği bir şey var” diyen Zen Budist rahip Thich Nhath Hanh, barış ve ekoloji alanındaki düşünlerini bu kitapta bir araya getiriyor.

3.     “Shinrin-Yoku: Orman Banyosu”, Héctor Garcia, Frances Miralles, İndigo Kitap

Japonların “orman banyosu” pratiğini detaylı bir araştırma sonucunda okurlarıyla paylaşan Héctor Garcia ve Frances Miralles, ormanın şifalı gücünden nasıl yararlanabileceğimizi detaylı bir şekilde anlatıyor.

4.     “Feminizm ve Doğaya Hükmetmek”, Val Plumwood, Metis Kitap

Çevreci-feminist yazar Val Plumwood’un feminizm ve ekofeminizm kavramlarıyla ilgili ufuk açan yorumlarının yer aldığı bu kitap, feminist ve ekolojik felsefenin klasikleşmeye aday eserlerinden.

5.     “Kuşların Felsefesi”, Philippe J. Dubois, Élise Rousseau, Domingo Yayınevi

Ömrünü kuşları izleyerek geçirmiş Fransız kuş bilimci Philippe J. Dubois ve filozof Élise Rousseau, kuşların yaşam şekillerinden yola çıkarak bizi kendimiz üzerine düşünmeye davet ediyor. Kuşları ve kendimizi korumaya ne zaman başlayacağız?

Deniz Çakmakkaya