Bakım Sırları

Gülüşünüzü tasarlayın!

Diş sağlığı, bireyin yaşam kalitesini etkileyen temel unsurlardan biridir. Dr. Hande Alpay Yavuz ve
Dr. Ümit Sait Yavuz, estetik diş hekimliğindeki son trendleri, diş bakımıyla ilgili püf noktaları ve sağlıklı gülüşlerin sırrını paylaşıyor.

İmplant cerrahisinde dijitalleşmenin önemi nedir?

Dijitalleşmenin diş hekimleri açısından en önemli kısmı, teknisyene bağımlı işlemlerin tamamlanma süresinin minimuma, hatta vakaya göre aynı gün içerisinde gerçekleşmesine imkan sağlıyor olmasıdır. Örneğin, implant planlanan hastalarda cerrahi işlem gerçekleşmeden üç boyutlu tarayıcı ve yazıcılar sayesinde güncel teknoloji, implantın yerleşeceği bölgeye uyumlu, implant çapı ve boyuna uygun implant yerleşim plakları hazırlanabiliyor.

Bu plaklar, hekimlerin hastada kesi ve dikiş gibi daha eski tip tedavi süreçlerini geride bırakmalarına imkan sağlıyor. Aynı teknolojiyle cerrahi işlemlerin bittiği an hastanın dijital olarak ölçüsü alınıp dünyanın neresinde olursa olsun bütün laboratuvarlara bu dijital ölçü iletilebiliyor. Bu ölçülerden hekimler de tasarım yapabildiği gibi, teknisyenden hekime iletilen implant üstü gibi protez tasarımları kliniklerdeki üç boyutlu yazıcılardan ağız dokularıyla uyumlu, sağlıklı ve dayanıklı materyallerden anında fiziksel olarak üretilebiliyor.

Laminate Veneer’ler için ne düşünüyorsunuz?

Hastalarımızın mutlu gülüşlerine sebep olmak bizlerin en büyük motivasyonu. Bu gülümsemeleri yaratırken hastalarımızın arzularıyla biz hekimlerin uzun yıllık tecrübelerine dayanarak estetik ve sağlıklı bir yol haritası çiziyoruz. Son yıllarda diş estetiği dendiğinde akla ilk gelen şey lamine veneer oluyor. Ancak bu alanı sadece buna indirgemek doğru olmaz. Dişleri düzenlerken diş eti ve gülüşü arka plana atmamak gerekir. Hastanın cinsiyeti, yüz şekli, dudak görünümü ve kontürleri, diş eti seviyeleri ve diş eti sağlığı gibi faktörler dikkate alınmalı ve buna göre bir planlama oluşturulmalıdır.

Daha beyaz dişler için ne yapmalı?

Dişlerimiz mükemmel formlarda olsa bile tükettiğimiz gıdaların içerisinde bulunan pigmentler ve sigara gibi kötü alışkanlıklar dişlerde renklenme yapabiliyor. Düzenli diş hekimi kontrolleriyle diş rengini düzeltebiliyoruz. Dişlerinin sarılığından şikayetçi olan hastalarımıza kendi diş rengini uluslararası bir renk skalası üzerinden belirleyerek ve polisaj, beyazlatma ve estetik tedavilerin kendi dişlerini hangi tonlara getirebileceğini açıklıyoruz.

Diş yaşlanması nedir? Tedavilerine ne zaman başlanmalı?

Diş ve çevresi dokuların sağlığının bozulmasıdır. Bunların içinde ağız kuruluğu, periodontitis, çürük gibi parametreler yer almaktadır. Tedavilerinde ise diş eti, kanal ve çürük tedavileri yer alır. Bu tedaviler sonrasında hastaların ağız sağlığı optimize edilir ancak hastaların düzenli diş hekimi kontrollerine gelip ağız bakımlarına dikkat etmeleri gerekir.

Dişçi korkusu olanlar için neler öneriyorsunuz?

Diş hekimine gelmekten korkan oldukça kişi bulunmakla beraber, diş hekimi koltuğuna karşı bile anksiyete oluşturuyorlar. Bu korku, çoğunlukla hastaların daha önceki tedavilerinden kaynaklanmasının yanı sıra, ne işlem göreceğini ne olacağını bilmemekten kaynaklanıyor. Bu bağlamda biz diş hekimlerine düşen en büyük görev bu korkuları önce beden dili olarak algılayıp hastalarımıza her detayı açıklamak ve dolayısıyla hastalarda hekime karşı güveni oluşturmaktır.