Beden Sağlığı

Prof. Dr. Murat Naki, yumurtalık kisti hakkında merak edilenleri anlattı

Kadınların ortalama yüzde 13’ünün karşılaştığı yumurtalık kisti probleminin birçok sebebi bulunurken, aynı zamanda farklı hastalıklara da yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, yumurtalık kisti hakkında merak edilenleri Marie Claire okurlarıyla paylaşıyor.

Dünya genelinde birçok kadın, jinekolojik sağlık sorunlarıyla mücadele ederken karşılaştıkları çeşitli problemler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için araştırma yapıyor. Bu jinekolojik sorunların ilk sıralarında ise yumurtalık kistleri bulunuyor. Tıpta çikolata kisti olarak adlandırılan rahatsızlığın, kadınların yaklaşık yüzde 10 ila 15’inde görüldüğünü aktaran Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, yumurtalık kisti hakkında merak edilenleri Marie Claire okurlarıyla paylaşıyor.

Yumurtalık kistinin 4 temel sebebi var

Yumurtalık kistlerinin ortaya çıkma sebeplerini 4 ana başlığa ayıran Prof. Dr. Murat Naki, bunları şöyle sıralıyor: 

Adet kanının ters akması:Regl döneminde rahimin iç tabakasındaki kanın fallop tüplerinden dışarı değil, karın boşluğuna doğru akmasıyla meydana gelen bu olayda kan, karın içinde dolaşırken endometrial (rahim içini kaplayan yapı) hücrelerle birlikte birikiyor ve çikolata kistinin oluşmasına yol açıyor.

Doku büyümesi ve iltihaplanma: Endometrial hücreler, karın içinde bulunan diğer dokulara yapışarak burada büyümeye devam edebiliyor. Bu durum iltihaplanmaya, ağrıya ve zamanla çikolata kistinin oluşmasına neden olabiliyor. 

Genetik faktörler: Çikolata kisti, genetik yatkınlıkla ilişkilendirilebiliyor. Ailesinde endometriozis öyküsü olan kadınların, bu duruma yakalanma riski daha yüksek seyrediyor. 

Bağışıklık sistemi sorunları: Bağışıklık sistemi sorunları, vücudun endometrial hücrelerle mücadele etme yeteneğini etkileyebiliyor. Bu durum, hücrelerin rahim dışına yayılmasına ve çikolata kisti oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. 

Çikolata kisti, her yaştaki kadında görülebiliyor

Çikolata kistinin ağrılı ve kronik bir durum olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Naki, bu hastalığın genç yetişkinler de dahil olmak üzere her yaştaki kadında görülebileceğinin altını çiziyor. Cinsel ilişki esnasında ya da sonrasındaki ağrının başlıca belirtiler arasında yer aldığına dikkat çekerken bir diğerinin ise regl dönemleri arasındaki kanama ya da alt karındaki ağrının olduğunu söylüyor. Çikolata kistlerinin komplikasyon ve etkilerine de değinen Prof. Dr. Murat Naki, bunları şöyle sıralıyor:

Yumurtalık üzerindeki etkileri: Çikolata kistleri, yumurtalıkları etkileyerek normal yumurta gelişimini engelleyebiliyor veya yumurtalık tüplerinde tıkanıklıklara neden olabiliyor. Bu durumun yaşanması gebe kalma sürecini zorlaştırabiliyor.

Diğer organlara yayılma riski: Çikolata kistinin bir formu olarak kabul edilen endometrium, rahim içinde olması gereken yerden farklı bir bölgeye yayılabiliyor. Bunun sonucu olarak çevre dokulara, bağırsaklara, mesaneye ve diğer pelvik organlara yayılma riski artabiliyor.

Yumurtalık kistlerinin tedavisi için uzman hekimlere danışmak şart

Yumurtalık kistleri, hastanın öyküsü, adet döngüsü düzeni ve pelvik ağrılarının incelenmesinin ardından çeşitli görüntüleme yöntemleriyle saptanabiliyor. Tedavisi ise genellikle robotik ameliyatlar gibi cerrahi müdahalelerle yapılıyor. Ameliyat sırasında, çikolata kistleri yumurtalıklara zarar vermeden çıkarılıyor, yapışıklıklar düzeltiliyor ve diğer endometriozis odakları tedavi ediliyor. Bu aşamada yumurtalık kapasitesine zarar vermemek için mümkün olduğunca travmatik olmayan yöntemler kullanılıyor. Yüksek bir hassasiyet gerektiren bu süreçte kendilerine göre özel tedavi planı oluşturulmasını isteyen hastaların ise Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki gibi bu alanda uzmanlaşmış cerrahlara danışması gerekiyor.