Toplumsal Konular

Türkiye, dünyanın en çok göç alan 15 ülkesi arasında

Hem akademinin hem de medyanın gündeminden düşmeyen göç kavramının ülke bazında nasıl farklılaştığına ilişkin yeni bir çalışma yayımlandı. Online dil öğrenme platformu Preply, Uluslararası Göç Örgütü verilerinden hareketle dünyanın en çok göç edilen ülkelerini inceledi. ABD, dünyanın en çok göç alan ülkesi olurken, Türkiye de ilk 15’te sıralandı.

İnsanlık tarihinin başından bu yana var olan göç kavramı da son yıllarda en çok konuşulan konu başlıklarından birine dönüştü. Küreselleşen dünyanın gerçeklerinden biri olarak kabul edilen göç kavramına ışık tutmak için harekete geçen online yabancı dil öğrenme platformu Preply, dünyanın en çok göç alan ülkelerini araştırdı. Dünyanın en çok göç alan ülkeleri arasında ABD, Almanya ve Suudi Arabistan başı çekerken, Uluslararası Göç Örgütü’nün verileri dünya çapında 281 milyon uluslararası göçmen olduğunu gösterdi. Online dil öğrenme platformu Preply, uluslararası göç istatistiklerini incelediği yeni çalışmasında, dil öğrenmenin göçmenlerin uyum sürecini kolaylaştırdığını vurguladı.

Uluslararası Göç Örgütü, dünya üzerindeki 30 kişiden birinin göçmen olduğuna dikkat çekiyor. Göç ve göçmenlik, bu çağın en gerçek olgularından biri olarak yer alıyor. Bu noktada dil öğrenmek, daha fazla önem kazanıyor.

Uluslararası göçmen sayısı 281 milyon

Uluslararası Göç Örgütü tarafından yayımlanan Dünya Göç Raporu 2022 verilerine göre, küresel çapta 281 milyon uluslararası göçmen bulunuyor. Rapor, dünyanın en çok göç alan ülkesi olan ABD’deki göçmenlerin %41,8’in çalışmak, %32,2’si eğitim, %23,2’si ise aile sebebiyle göç ettiğini gösteriyor. ABD’yi takip eden Almanya’nın yoğun göçmen nüfusunun kökleri ise II. Dünya Savaşı sonrasında başlatılan sanayi hamlesi ve işgücü anlaşmalarına kadar uzanıyor. Almanya’nın en çok göç aldığı ülkelerin başında Polonya ve Türkiye geliyor. Göç trafiğinin arttığı bu süreçte dil öğrenmek için göçmenler online dil öğrenme yollarını arıyor.

Türkiyeye göç edenlerin sayısı 494 bin

Türkiye, küresel listede dünyanın en çok göç alan ülkeleri arasında ilk 15’te sıralanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verileri, 2022’de yurt dışından Türkiye’ye göç edenlerin sayısının 494 bin seviyesinde olduğunu kaydediyor. Yurt dışından en çok göç alan şehrin ise İstanbul olduğu görülüyor. 

Göç kavramı dil ve kültürle doğrudan ilişkili. Özellikle kendi mesleğini yapmak isteyenler mesleki dil becerilerini geliştirmek için araştırmaya girişiyor. Örneğin; doktor, hemşire veya sağlık sektöründe farklı uzmanlığı bulunan ve göç eden uzmanlar; mesleki Almanca, doktorlar için Almanca özel ders, arayışlarına yönelebiliyor. Göç edilen ülkede başarılı bir kariyerin ön koşulu olan dil öğrenme süreci online dil öğrenme kursları sunan Preply’nin kullanıcı dostu platformu sayesinde kolaylaşıyor.

Dil öğrenmek uyumu artırıyor

Akademik araştırmalar, dil ve kültürün iç içe geçmiş iki kavram olarak, bireylerin kimliklerini ve sosyal etkileşimlerini şekillendirmede önemli rol oynadığını gösteriyor. Ev sahibi ülke dilinde yakalanan yeterliliğin hem işgücü piyasası hem de sosyal entegrasyonu artırdığı biliniyor. Bu sebeple özellikle gelişmiş ülkeler, göç ve entegrasyon politikalarını dili de kapsayacak biçimde tasarlıyor. Kanada, Fransa, Almanya, Norveç, İsveç gibi ülkelerde göçmenler dil kurslarından avantajlı bir biçimde yararlanabiliyor. Öte yandan özellikle başka bir ülkeye çalışmak için gönüllü göç eden kişiler, o bölgenin yerel diline uyum sağlamak için online dil kurslarını tercih ediyor. Preply, İngilizce dersleri, Almanca dersleri, İspanyolca dersleri gibi seçeneklerle, 50 dilde, 32 binden fazla nitelikli dil öğretmenini 1 milyonu aşkın dil öğrencisiyle buluşturuyor.