Yeme İçme

Boyozdan kumruya: İzmir’de denenmesi gereken 9 yerel lezzet

İzmir’e gelen herkesin “Ege’nin incisi” tanımını bir kez daha haklı bulması tesadüf değil. Tarihi sokaklar, deniz kokusu, palmiyeler ve tabii ki sofradan eksik olmayan o kendine has tatlar… İzmir mutfağı, sadece bir yemek kültürü değil; bir yaşam tarzı. Eğer siz de bu şehirde farklı lezzetlerin peşine düşmek istiyorsanız, erkenden ucuz uçak bileti bakmaya başlamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu yolculukta yalnızca mideniz değil, ruhunuz da doyacak.

İşte İzmir’de mutlaka denemeniz gereken 9 yerel lezzet:

1. Boyoz

İzmir’in sabah ritüellerinin en özeli… Dışı çıtır, içi yumuşacık bu hamur işi, Yahudi mutfağından İzmir mutfağına miras kalan en lezzetli değerlerden biri. Yanına bir haşlanmış yumurta ve demli bir çay eklendi mi, kahvaltınız tamam. Bostanlı Pazaryeri çevresindeki fırınlarda orijinal boyozu deneyebilirsiniz.

2. Kumru

Kumru, sandviçten çok daha fazlası. Özel susamlı ekmeği, eritilmiş kaşarı, bol salamı ve sucuklu tarifiyle yıllardır müdavimlerini artırmaya devam ediyor. Karşıyaka Çarşısı’ndaki kumrucular ya da Alsancak’taki klasik mekânlar, bu tat için en ideal adreslerden. İstanbul İzmir uçak bileti araştırırken bir yandan gideceğiniz ilk kumrucuyu da belirlemeniz yerinde olur.

3. Söğüş

Sakatatla aranız varsa, İzmir söğüşünü denemeden dönmeyin. Dana yanak, dil ve beyinle hazırlanan bu soğuk sandviç; domates, maydanoz ve bol limonla lezzet patlamasına dönüşüyor. Özellikle Kemeraltı’ndaki sokak arası dükkânlar bu konuda uzmanlaşmış durumda.

4. Kokoreç

İzmir usulü kokoreç, İstanbul’dakine göre daha ince doğranmış ve kekiksiz sunuluyor. Damakta bıraktığı o hafif ama unutulmaz tat, kokoreci sevmeseniz bile fikrinizi değiştirebilir. Gece geç saatlerde Konak ya da Güzelyalı’da deneyenler pişman olmuyor.

5. Midye dolma

Her sahil şehrinde midye vardır ama İzmir’inki başkadır. Limon sıkıp tek lokmalık dolmaları peş peşe götürürken zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Göztepe sahilindeki seyyar satıcılar ya da Alsancak Kordon boyundaki büfeler bu konuda iddialıdır.

6. Lokma tatlısı

Sıcacık yağa atılıp nar gibi kızaran hamurlar, şerbetle buluşunca İzmir sokaklarında tatlı bir koku yayılıyor. Lokmacılar genellikle etkinliklere özel çıkar ama son yıllarda sabit dükkânlarda da bulmak mümkün. Özellikle Bornova tarafında bu işi hakkıyla yapan yerler mevcut.

7. Şambali

İrmikli, yoğun, bol şerbetli ve üzerine fıstıkla sunulan bu tatlı, adeta Ege’nin kalbinden çıkan bir tarif. Kemeraltı’ndaki geleneksel tatlıcılarda hâlâ orijinal tarifle hazırlanıyor. Hafif bir kahvenin yanında mükemmel bir ikili.

8. Bomba tatlısı

Son yıllarda popülaritesi tavan yapan bu çikolata dolgulu kurabiyeler, özellikle gençler arasında efsaneleşmiş durumda. Karşıyaka ya da Alsancak’taki pastanelerde uzun kuyruklar görebilirsiniz. Beklemeye değer!

9. Zeytinyağlılar ve ot yemekleri

Ege mutfağının ruhunu en iyi yansıtan lezzetlerden biri. Turp otu, radika, cibez, kuşkonmaz gibi otlar, zeytinyağıyla ve limonla birleştiğinde hem hafif hem doyurucu öğünler ortaya çıkıyor. Urla ya da Seferihisar tarafındaki butik restoranlarda bu tarz yemekleri taze taze bulabilirsiniz.

Eğer “Ben bu rotayı hemen denemek istiyorum” diyorsanız, planınızı çok fazla ertelemeyin. Hem mutfağı hem atmosferiyle sizi kucaklayan bu şehir için İzmir uçak bileti seçeneklerine göz atarak gastronomik keşfinizi hemen başlatabilirsiniz.

Marie Claire Bülten

Stil ve düşüncenin buluştuğu bu evrende; sezonun öne çıkan görünümleri, radarımıza giren kitaplar, editörden notlar ve kültürel dünyamıza heyecan katan detaylar e-posta kutunda seni bekliyor. Marie Claire evrenine katıl, kendine iyi gelenleri kaçırma.