Ruh Sağlığı

Günlük hayatın stresiyle baş etmenin 7 yolu

Günlük hayatımızda bazen tahammül sınırlarımızın zorlandığı anlar yaşıyoruz. Kimimiz bunu dışa vurup çevresinden sinir stresini çıkartıp pişman olacağı sonuçlar yaşarken; kimi içine atıp dönemlik depresyonlar yaşıyor. Öncelikle belirtmeliyim ki ben bir psikolog veya bir terapist değilim. Sadece kendini sevmeye çalışan ve hayatımdaki negatiflikleri uzaklaştırmak için elimden geleni yapmaya çalışan biriyim. Çabalıyor muyum? Tartışılır.

İkili ilişkilerde duvara tosladığım çok dönem oldu. Güven problemleri, buluttan nem kapıp kafada kurmalar, uykusuzluklar, ağlamalar derken kendimi tanıyamaz bir hale gelmiştim. Şiş gözlerimle aynaya her baktığımda ”Bu ben değilim.” diyordum kendime. Kendimi mutlu etmeyi hep erteliyor, önceliklerimi karıştırıyordum. Belki bu 7 yolu okurken cevaplarda meditasyon yapmak, uzun yürüyüşler, müzik dinlemek gibi rutinler arayacaksınız. Ama hadi başka arayışlar arayalım!

( Kapak Karesi: @matildadjerf )

Aile bireylerinize danışmak / Onların Tecrübelerinden yararlanmak

Belki onlar ne anlar diye düşünüyorsunuz içinizden. ”Bizim zamanımızla onların zamanı bir değil ki, özel hayatımla ilgili bu kadar ayrıntıyı neden bilsinler diyorsunuz?” Yanlış değil ama onlara yanınızda olmaları için şans verin. Sizi geri çevirmeyeceklerdir. Her koşulda ailenizin yanınızda olduğunu ve sizi desteklediğini bilme hissi size iyi gelecektir.

@people

Arkadaşlık Konseyi 

Arkadaşlıkların kategorileri olduğuna inanan bir insanım. Kendinizi arkadaşlarınızın el ele tutuşup çevrelediği bir çemberin ortasında düşünün. Hepsinin size gülümsediğini hayal edin. Nereye savrulsanız, sizi tutacak biri var. İşte bu noktada sizi tutacağından emin olmadıklarınızı atın o çemberden. Böylece saflar sıklaşıyor ve halka daralıyor. Bir bakıma daha güvendesiniz. Stresli anlarınızda sevdiğiniz arkadaşlarınızla yapacağınız paylaşımlar size iyi gelecektir. Buna küçük dedikodular dahil.

Üretmek / Yaratmak / Hayal Kurmak

Kendime en kızdığım şeylerden biri hep hayal edip hiç aksiyon almamaktır. Rüyalarımda yaşayan bir insan olarak orda da bir evrene sahibim ve bu evren her gece değişiyor. Bazen rüyalarımda çok farklı kıyafet tasarımları bazen ise bilim kurgu filmlerini aratmayacak kurgular görüyorum. Keşke herkes izleyebilse bunları diyorum. Rüyalarımızı yansıtmak için bir projeksiyon üretilmediğine göre başlıyorum satır satır yazmaya. Bakınca her gün farklı bir beni keşfediyorum, bastırılmış duygularımla yüzleşiyorum her sabah. Dersler çıkarıyorum kendime ve farklı yönler çiziyorum. Benim üretme çabamı teşvik eden en önemli şey rüyalarım oluyor. Demek istediğim üretmeye başlamadan önce ve tıkandığınız noktada sizi buna teşvik eden şeye odaklanın. Yaratmak ve başarmak kime iyi gelmez ki? 

Etkinliklere Katılmak 

Favori aktivitesi emlak piyasasını takip etmek olan biri olarak malum fiyatlardan sonra hevesim kırıldı. Ardından boş vakitlerimde gezinmelik uygulama arayışına girdim. Sonuç başarılı; her gün hangi mekanda ne konseri var, Türkiye’ye hangi müzikal geliyor, kim hangi festivalde sahne alıyor baka baka bir bakmışım etkinlikten etkinliğe koşuyorum. Sürekli yanımda birilerini konsere sürüklüyorum. Bu strese nasıl iyi geliyor sorusunu ele alırsak, uzun vaadeli planlar yapmak motivasyonunuzu yüksek tutuyor. Belki iki hafta sonraki konser için heyecanlanmaya başlıyorsunuz, belki 2 ay sonraki müzikal için. Geçireceğiniz güzel zamanının hayali ile belki kaç gece uykuya dalıyorsunuz. 

@pexels

 Makyaj Yapmak

”Stresli anımda makyaj mı düşüneceğim?” dediğinizi duyar gibiyim. Sakin olun! Kimse size yüzünüzü boya kutusuna sokun demiyor. O an süreceğiniz bir ruj, bir allık bile özgüveninizi yerine getirecek, sıkacağınız bir fıs parfüm bile modunuzu yükseltecektir. 

@spotıfy

Temizlik

Tamam kabul, bu biraz klişe oldu. Ama biz biraz farklılaştıralım. Telefon temizliğinden bahsedelim. Fazlalıklardan kurtulmak kime iyi gelmez? Üst üste çekilmiş fotoğraflar, bir daha bakılmayan ders notları, WhatsApp gruplarından gelmiş yüzlerece komik olmayan video derken telefonlarımız koca bir çöplüğe dönüyor. Operatörlerden gelen mesajlar, hattı meşgul olan arkadaşlarınızın ‘’Sizi daha sonra arayacağım.’’ mesajları derken hafızamız da kitlenmiş oldu. Bir de stresliyiz, o an düşünün aradığınızı bulamadığınızı… Eyvah kaos işte! Fazlalıklardan arınmak size iyi gelecektir. Bu eviniz, düzeniniz içinde geçerli. Dağınıklık sizi daha çok strese sokacaktır. Sadeleşin. Instagram temizliğini de ihmal etmeyin…

Düşünmemek 

En zoru bu olduğu için bunu en sona yazdım. Stresli anlarda mantıklı düşünmek ne kadar zor ise, hiç düşünmemek de o kadar zor. Baktığın zaman yapman gerek tek şey düşünmemek, kafanın içindeki sesi susturmak. Fakat kafanı kurcalayan o olay örgülerinden kurtulmak, o sesi bastırmak hiç kolay değil. Asıl olay bu sesin seni dibe çekmesine izin vermemek, ipleri eline almayı başarmak. Çünkü o ses zaten sana ait ve ipler senin elinde bunun farkındalığı bile kriz anında sizi ileriye taşıyacaktır. Fakat her şeyi yönetemezsiniz. Belki asıl stres sebebi bu arzusudur insanın. Ama ne yapıyoruz, düşünmüyoruz.