Kariyer

Moda dünyasına ilham veren 5 kadın

Moda sektöründe erkek egemen sisteme başkaldırarak, adeta kendi imparatorluğunu kuran; özgün tasarımlarının yanı sıra, dünya görüşleriyle de moda dünyasına damgasını vuran ve bugün dahi ilham kaynağı olmaya devam eden dünyaca ünlü 5 kadın modacıyı birlikte yeniden hatırlayalım…

( Kapak Karesi ve Diğer Görseller: Getty )

Coco Chanel

Kendi doğrularından asla taviz vermeyen, kadın modasında devrimler yaratan, 20. yüzyılın en önemli 100 kişisi arasında gösterilen çok güçlü bir temsil “Coco Chanel”. Moda dünyasında bıraktığı izlerle devrim niteliğinde tasarımlara imza atmış, gelenekleri yıkmış ve döneminde yalnızca kadınları değil, Türk askerlerini dahi giydirmişti. “Moda, yalnızca tasarımlardan oluşmaz. Moda düşündüklerimiz ve yaşadığımızdır.” sözleriyle dikkat çeken Chanel, tasarımlarıyla sadeliği şıklığın anahtarı olarak gösteren bir moda akımının da öncüsüydü. Kadınlara özgürleştirici, sofistike ve şık bir dünya sundu.

Elsa Schiaparelli

20’li, 30’lu ve 40’lı yılların en ünlü tasarımcılarından biri olan “Elsa Schiaparelli”, moda dünyasına yaratıcı, deneysel ve sıra dışı tasarımlar getirdi. Modada özgünlüğü ve sanatsal yaklaşımları benimsedi. Salvador Dali gibi ünlü sanatçılarla iş birliği yaparak modaya sanatın unsurlarını entegre etti ve bu iş birlikleri sonucunda ortaya çıkan tasarımlarla modanın sınırlarını zorladı. Deneysel kumaşlar, dokular ve cesur renk kombinasyonlarını kullanan Schiaparelli, yaratıcı aksesuarlarıyla tanınır ve dudak şeklindeki broşları da bunlardan biridir. Şort etek, sırtı açık mayo, şeffaf fermuarlı yağmurluklar ve daha birçok tasarımla moda dünyasında ilklere imza atmış, tasarımları, ‘Moulin Rouge’, ‘Everyday’s a Holiday’ gibi otuzdan fazla Hollywood filminde kullanılmıştır.

Madaleine Vionnet

Moda dünyasının devrimci ruhlu kadınlarından bir diğeri ise “Madaleine Vionnet”. 1912’de Paris’te kurduğu Vionnet Modaevi ile modanın mimarı olarak tarihe geçti ve ilklere imza attı. Döneminde kadınlara rahat ve şık kıyafetler tasarlayan Vionnet’in, form ve tasarımları bugün dahi kullanılmakta. Vionnet, yalnızca tasarımlarıyla değil yaptıklarıyla da devrim yarattı. Kadınları toplumun dayattığı kısıtlamalardan kurtarmak için henüz iş kanunlarının olmadığı bir dönemde; atölyesinde çalışan kadınlar için konforlu koltuklar yaptırmış, ücretli izin dönemini başlatmış ve çalışanlarının çocukları için kreş açtırmıştı.

Mary Quant

“Modanın tüm amacı, modaya uygun kıyafetleri herkesin kullanımına sunmak.” söylemiyle tanınan “Dame” ünvanlı tasarımcı, 1950-1960’lı yılların alışılmış tabularını yıkarak, hem kadın modasını özgürleştiren hem de kadınlara özgür bir giyim tarzı sunan bir isimdi. Mini eteğin yaratıcısı olarak bilenen “Mary Quant”, 1965 yılında etek boylarını 10-15 cm kısaltarak mini eteği moda dünyasına kazandırdı ve bütün dünyada yaygınlaşmasını sağladı. Bu aynı zamanda, o yılların yeni özgür kadın imajını da simgeledi. Moda dünyasına getirdiği yeniliklerle tanınan ünlü tasarımcı, tasarımlarında özgür, dinamik ve toplumun kadınlara dayattığı kurallardan uzak bir çizgi benimseyerek, renkli ve çok desenli tasarımlarıyla dikkatleri üzerine çekti.

Amelia Bloomer

Kadın hakları savunucusu “Amelia Bloo”, bir tasarımcı değildi ancak moda dünyasında önemli atılımlar yapan bir isimdi. Kadınların sosyal konumunda devrim niteliğinde adımlar atan, kadınların giyim tarzına dair, dönemin çok ötesinde atılımlar yapan bir dergi editörüydü. Lily adında yerel bir kadın dergisinin sahibi olan Bloomer, “Bir kadının kıyafeti onun istek ve ihtiyaçlarına uygun olmalı.” sözleriyle modanın kadınların yalnızca şık giyinmelerinden ibaret olmadığını, sağlık ve konforlarının da ön planda olması gerektiği savundu.