SEKS & İLİŞKİLER

Toksik bir ilişkide olduğunuzun en belirgin işaretleri

İlişkilerde ‘toksik’ kavramı her ne kadar bir tarafın duygusal, fiziksel ya da psikolojik olarak desteklenmemesi anlamına gelse de, bu kavram çok daha fazlasını ifade ediyor. Siz de ilişkinizde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğundan şüpheleniyor, ancak adını koyamıyorsanız toksik ilişki kavramına daha yakından bakmak isteyebilirsiniz.

Örneğin devamlı çatışma, rekabet ve kontrol altında tutulduğunuz bir ilişki içerisindeyseniz, belki de durup bazı şeyleri düşünmenizin vakti gelmiş olabilir. Çünkü sağlıksız bir ilişkinin yoğun ve boğucu atmosferi, size kendinizi zamanla daha depresif, mutsuz ve çaresiz hissettirebilir.

Toksik ilişki nedir?

  • Toksik ilişki kavramını; kişinin bir ilişki içerisinde sağlıklı bir şekilde var olamama hali ve ilişkiye zarar veren davranış biçimleri şeklinde açıklayabiliriz. Toksik ilişkilerde sağlıklı bağlar kurulması oldukça zordur. Çünkü ilişkide baskıya ve kontrole bağlı tükenmişlik hissi oluşur. Bu tarz ilişkiler, zamanla bireyin kendi gerçekliğinden şüphe duymasına yol açarken, aynı zamanda kendi değer yargılarını sorgulanmasına da neden olabilir.
  • Toksik ilişkilerde kişiler arasındaki denge zamanla kaybolur. Dolayısıyla toksik bir ilişkide taraflardan biri, iradesini ya da arzularını diğer tarafa dayatmaya çalışır. Bu dayatma da, kişinin fiziksel, duygusal ve psikolojik özgürlüğünü tehdit eder ve zararlı sonuçlar doğurabilir.

Özellikle bunlara dikkat edin!

  • Sağlıksız ilişki örnekleriniz modellendiği bir evde ya da toplumda büyümek, bu tarz davranışların normal kabul edilmesine yol açabilir.
  • Manik ya da majör depresyon tanısı konmuş bireyler toksik ilişkileri fark etmekte zorlanabilir.
  • Depresyona eğilimli ve düşük benlik saygısına sahip kişiler, toksik ilişkilerden kolay kolay kopamaz.

Üç temel toksik ilişki belirtisini şu şekilde sıralayabiliriz:

Yoğun kontrol ve baskı

Toksik bir ilişki, daima yoğun bir kontrol ve baskı doğurur. Dominant olan taraf ise, sağlıksız bir şekilde diğer tarafın yaptıklarını kontrol etmeye çalışır. İlişkide karşı tarafın nerede ve kiminle olduğunu daima kontrol etme ihtiyacı duyar. Aynı zamanda partnerinin ne yapıp yapamayacağını da belirlemeye çalışır.

Devamlı artan kıskançlıklar

Toksik ilişkilerde, kontrolün artmasıyla birlikte toksik kıskançlık seviyesi de artar. Daha çok pasif ve agresif olarak hissedilen bu toksik kıskançlık, özgüvensizlikten ya da kişiyi kontrol etme ihtiyacından kaynaklanır. Birbirini tetikleyen bu durum, ilişkinizde boğucu bir atmosfer yaratarak, ilişkinizin zamanla tükenmesine ve hatta bitmesine neden olabilir.

Benlik duygusunun kaybı

Sağlıksız bir ilişki içerisinde olan kişiler, ilişkide kendilerini zamanla ‘yok’ gibi yani görünmez hissedebilir. Örneğin; ilişkide partneri tarafından devamlı yargılanıyor, eleştiriliyor ve hor görülüyorsa, zamanla kendisine dahi yabancılaşabilir. İlişkide giderek silindiğini, yok olduğunu düşünen kişilerde ise, kendinden ve değerlerinde şüphe duyma hissi başlayabilir. Bu durum devamında, öz sevgi eksikliğini de getirebilir.