Genel

2023 Oscar Ödülleri sahiplerini buldu

Sinema dünyasının en prestijli ödülleri olarak bilinen ve bu yıl 95’incisi düzenlenen Oscar (Akademi) Ödülleri, ABD’nin Los Angeles kentinde yer alan Dolby Tiyatrosu’nda gerçekleşti. Törenin sunuculuğunu bu yıl da komedyen Jimmy Kimmel üstlendi.

Törene yedi ödül ile “Her Şey Her Yerde Aynı Anda” (Everything Everywhere All at Once)filmi damga vururken, gece boyunca dikkat çeken anlar yaşandı. Filmin başrol oyuncusu Michelle Yeoh, “En iyi Kadın Oyuncu” ödülüne sahip olurken, bu ödülü kazanan ilk Asyalı oyuncu olarak da tarihe geçti. Altın Küre ve SAG ödüllerini de kazanan Yeoh, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) da İyi Niyet Elçisi.

Kırmızı halı yoktu

Öte yandan, bu yıl törende katılımcıların üzerinde yürüdükleri geleneksel kırmızı halı yerine, bej rengi bir halının kullanılması da dikkat çekti. 

Törene katılan ünlüler, yakalarına mavi kurdele takarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR), “Sığınmacılarla Birlikteyim” kampanyasına da destek verdi.

Gecede Rihanna ve Lady Gaga performans sergilerken, Rihanna, ilk kez aday gösterilerek Oscar Ödül Töreni’nde yürüdü. İkinci kez bebek beklediğini duyuran şarkıcı, Alaia marka siyah tasarım bir elbise tercih ederken, hamile şıklığı ile göz doldurdu. Şarkıcı gecede, Marvel filmi Black Panther: Wakanda Forever filmi için özel olarak hazırladığı “Lift Me Up” adlı şarkısını seslendirdi.

Sadeliği ile şaşırttı

Her yıl katıldığı ödül törenlerinde, tercih ettiği ilginç kostümleriyle adından sıkça söz ettiren Lady Gaga’nın ise Oscar’a oldukça sade bir görünümde katılması herkesi şaşırttı. Şarkıcı, tören boyunca siyah elbisesi, sade saçı ve makyajıyla tam not aldı. Ancak sahne performansı öncesi, makyajını silerek ve üstünü değiştirerek, yırtık kot pantolon, siyah bir tişört ve spor ayakkabı ile sahneye çıkması izleyicilerde daha büyük bir şaşkınlık yarattı.

Gecede dikkat çeken bir başka olay ise, törenin bu yıl da sunuculuğunu üstlenen Jimmy Kimmel’ın, geçtiğimiz sene törene damga vuran Will Smith’in tokatını anmasıydı. Kimmel, konuşmasında Oscar’ın bir ‘kriz ekibi’ kurduğunu dile getirirken, ekipte Spider-Man ve Steven Spielberg’ün yer aldığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl, tören esnasında sunucu Chris Rock’a tokat atarak geceye damga vuran ünlü oyuncu Will Smith ise bu yıl seyirciler arasında yer alamadı. Smith’in bu olay nedeniyle 10 yıl boyunca Oscar Ödül törenine katılımı yasaklanmıştı.

Geceye damga vuran olayların yanı sıra, ödül kazanan yapımlar ve isimler de dikkat çekti. İşte 2023 Oscar Ödülleri’ni kazananların tam listesi…

En İyi Film: Everything Everywhere All At Once

En İyi Kadın Oyuncu: Michelle Yeoh – Everything Everywhere All At Once

En İyi Erkek Oyuncu: Brendan Fraser – The Whale  

En İyi Yönetmen: Daniel Kwan ve Daniel Scheinert – Everything Everywhere All At Once

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jamee Lee Curtis – Everything Everywhere All At Once

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ke Huy Quan – Everything Everywhere All At Once

En İyi Uluslararası Film: All Quite On The Western Front, Almanya

En İyi Özgün Senaryo: Everything Everywhere All At Once

En İyi Uyarlama Senaryo: Women Talking

En İyi Belgesel: Navalny

En İyi Kısa Belgesel: The Elephant Whisperers

En İyi Animasyon Filmi: Pinocchio

En İyi Sinematografi: James Friend – All Quite On The Western Front

En İyi Görsel Efekt: Avatar: The Way of Water

En İyi Film Kurgusu: Everything Everywhere All At Once

En İyi Film Müziği: All Quite On The Western Front

En İyi Özgün Şarkı: RRR – Naatu Naatu

En İyi Ses Kurgusu: Top Gun: Maverick

En İyi Yapım Tasarımı: All Quite On The Western Front

En İyi Kısa Film: An Irish Goodbye

En İyi Kısa Animasyon: The Boy, The Mole, The Fox and The Horse

En İyi Kostüm Tasarımı: Black Panda: Wakanda Forever

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: The Whale