Ruh Sağlığı

Araştırma: Yedikleriniz için kendinizi suçlamayı nasıl bırakabilirsiniz?

‘Diyet’ tanımınıza uymayan bir öğünü tükettikten sonra, tükettiğiniz yemekten zevk yerine suçluluk duyuyor musunuz? Cevabınız evetse, gelin konuşalım.

‘Diyet’ tanımınıza uymayan bir öğünü tükettikten sonra, tükettiğiniz yemekten zevk yerine suçluluk duyuyor musunuz? Cevabınız evetse, gelin konuşalım.

Suçluluk, bir kişinin durumunu olumlu etkileyemeyen, ileri seviyelere ulaştığında yıkıcı sonuçlar doğurabilecek bir duygudur. Başka bir deyişle, bireyin kendisini yanlış bir davranış için psikolojik olarak cezalandırması diyebiliriz. Kural olarak bu tür davranışların nedenlerine bakacak olursak, bireyin nasıl bir insan olmak istemesi ve ideal olarak nasıl davranması gerektiğine dair köklü inanç ve tutumlar denebilir.

İşin kavramsal kısmını bir kenara bıraktığımızda, ‘yanlış’ yiyecek yemekten duyulan suçluluk duygusu, kişinin kendi görünüşünün algılanmasıyla yakından ilgilidir denebilir. Bu söylemi daha da açacak olursak, vücudunuzun ‘kusurlu’ olduğunu düşünürseniz, bir dilim pasta veya diyetinizi bozabileceğini düşündüğünüz herhangi bir yiyecek, sizin için tetikleyici görev üstlenebilir.

@kendalljenner

Neden Yapmamalısınız?

Yukarıda bahsettiğimiz düşünce şekli, zamansız ve enerjinizi bir noktada boşa tüketen bir aktivite olarak öne çıkıyor. Bu tarz düşünceler, gücünüzün çoğunu alırken aynı zamanda ruh halinizi de bozabilir. Yediklerinden dolayı kendini suçlamaya alışmış bir kişi, belirli bir süre sonra kendisiyle ilgili sonsuz bir tatminsizlik içerisine girer, bu düşünce durumunun da zaman ilerledikçe psikolojik problemlere yol açması pek de sürpriz sayılmaz.

Tüm bunlara ek olarak, kendinden memnuniyetsizlik kişinin yaşamının çoğunu ele geçirir, yani birey zaman geçtikçe özgüven eksikliği yaşamaya başlar. Tüketilen öğünlerle ilgili sorun nedeniyle çoğu zaman gergin olan bilinçaltı, stresten dolayı iç organ ve sinir sisteminin de işini düzgün yapmasına izin vermez. Çoğu zaman bu durumlarda beyin enerji biriktirme, yani daha fazla yeme emri verir. Beynin bu kararı verme sebebi ise aslında çok basit, stresle başa çıkmak için daha fazla kaynağa ihtiyaç duymak.

Kendinizi Suçlamayı Nasıl Bırakabilirsiniz?

Ceza veya yasak olarak ilan ettiğiniz duruma karşı tutumunuzu yeniden gözden geçirmelisiniz. Örneğin, belirli beslenme kurallarına uyuyorsanız, geçici olarak kuralları ihlal etmiş olsanız bile, bu durumu düşünceleriniz aracılığıyla kendinize yasaklamamalısınız. ‘Yasak’ olarak adlandırdığınız bir yemeği tükettiyseniz, bu gerçekten sorun değil. Bir sonraki gün, diyetinizi kaldığı yerden devam ettirebilirsiniz. Önceki gün kek, burger veya pizza yemeniz tüm çabalarınızı boşa çıkarmayacak, bize güvenin. Bu sayede, yaptığınız kaçamakların yıkıcı etkileri olmadığını bilmeli, bir noktada kendinizi şımartmalı ve sonraki gün diyetinize geri dönmelisiniz.

İstediğinizi yiyebileceğiniz günler olabileceği gibi bir dizi fiziksel egzersiz veya belirli bir diyet programına sadık kalacağınız günler de olacağını kendinize sık sık hatırlatmalısınız.

Dediklerimize ek olarak, beslenmenizi analiz etmenizi de öneririz. Diyet listenize sağlıksız olarak adlandırabilecek atıştırmalıklar hâkimse, neden onları tüketme arzunuz olduğunu analiz etmeye çalışırken, bazılarını sağlıklı atıştırmalıklarla değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Sağlıksız yiyeceklere alternatif bularak, suçluluk duygunuz için ciddi sonuçlar olmadan en sevdiğiniz yiyeceklerin tadını daha sık çıkarabilirsiniz.